Potřebujete poradit?

777 27 67 67 shop@jatagan.eu

Nákupní košík

V košíku nemáte žádné zboží.


Rady a návody

Ivo Kašpar

17.06.22 3601x přečteno

Ivo Kašpar

Nejdříve si udělám ideovou představu, rozvrhnu si tvar, použité materiály a postup výroby.

Tento návrh si překreslím ve skutečném  měřítku na papír.

 

Připravím si veškeré materiály tak, abych měl jistotu, že mi nic během výroby nebude scházet.

V tomto případě ocel 19573(D2), střenky z bůvolího rohu, alpakové kování nebo nerez plech v tl.4-5mm na záštitu,

červený fíbr, 2x šroubovací nýt 6mm a 2x8mm a také případně dvousložkové epoxidové lepidlo.

Současně si připravím i nutné ochranné pomůcky (brýle, rukavice, zástěra, respirátor apod.) a to dle druhu práce.

Rovněž překontroluji veškeré přístroje a nástroje zda nejsou poškozené či jinak nebezpečné.

Používám běžné ruční nářadí různých výrobců a to v provedení pro domácí použití.

 

Připravený návrh si přenesu na ocelový plát. Je možno buď papírovou podobu přilepit dispersním lepidlem

přímo na ocel nebo zámečnickou jehlou přerýsovat tvar na ocel, případně použít popisovače na CD.

 

Základní materiál řádně upnu do svěráku a pomocí úhlové brusky vyříznu základní hrubý tvar.

Na kotoučové karbidové brusce  vybrousím konečnou podobu polotovaru.

 

Vyznačím si na polotovaru čepele všechny budoucí otvory (např. pro nýty, čepy)  a  následně je vyvrtám

s malou rezervou (používám přídavek 0,2mm více než je průměr  nýtu. Dále na kotoučové brusce provedu

velmi hrubé odebrání materiálu čepele v místě ostří (alternativně je možno použít úhlovou brusku).

Následně na pásové brusce provedu vybroušení ostří na čisto (téměř do „ostra“)

a to postupně pásy o zrnitosti 40, 80, 120 a 240. Při opracování oceli je nutno dbát,

aby nedocházelo k jejímu lokálnímu přehřívání.

 

Teď je nutné ocel zakalit . Doporučuji provádět kalení v odborných a vhodně zařízených dílnách,

které jsou vybaveny nejlépe kalící pecí s řízenou teplotou. Některé druhy ocelí (zejména uhlíkové)

lze sice zakalit i podomácku, ale proč nevyužít maximálně vlastností jednotlivých druhů ocelí,

čehož ale dosáhneme pouze přesným zakalením a následným popouštěním.

Po zakalení a popuštění čepele je nutné provést její finální vybroušení.

Používám opět pásovou brusku (zrnitosti 120 a 240) a následné ruční dobroušení ploch

smirkovým plátnem a ostří brusnými kameny. A to postupně do zrnitosti alespoň 600 (lépe800).

Pokud bude čepel leštěna brusnými pastami stačí se zastavit na zrnitosti 400.

 

V tomto případě bude čepel upravena leptáním. Jako leptací roztok bylo použito 25% roztoku chloridu železitého.

Čepel byla řádně odmaštěna, části u nichž nebylo žádoucí naleptání (ostří) byly zakryty malířskou lepící páskou.

Poté byla čepel vložena do leptací lázně a po cca 30-ti minutách byla vyjmuta, řádně opláchnuta vlažnou vodou,

očištěna pomocí mýdla a jemného kartáčku a opakovaně opláchnuta vodou.

Varování – při jakékoliv manipulaci s chemikáliemi je nutno striktně a bezvýhradně dodržet veškeré bezpečnostní předpisy a návody a také používat osobní ochranné pomůcky!

Jakmile je čepel připravena, zhruba opracuji ostatní materiál, zejména tvar příložek z bůvolího rohu,

záštitu z alpaky (případně nerezu) a vystřihnu vložku z fíbru. Jak fíbr, tak i bůvolí příložky provrtám souhlasně

s otvory na čepeli. Je nutno zabezpečit, aby otvory byly souhlasné, proto je nutno řádně při vrtání jednotlivé kusy

navzájem zafixovat vhodnými svěrkami. Následně z vnější  strany příložek asi do ½ jejich tloušťky

vyvrtám otvor o průměru vnějšího rozměru šroubovacího nýtu.

 

Veškeré připravené díly budoucího nože doporučuji  nejprve sestavit „na zkoušku“ a případně upravit tak,

aby vzájemně řádně lícovaly. Poté je možno přistoupit k finální montáži.

Jednotlivé díly byly navzájem k sobě lepeny dvousložkovým epoxidovým lepidlem (v tomto případě UHU 300).

Veškeré nýty byly řádně dotaženy. Pro zvýšení finální pevnosti byl sestavený nůž vložen na 5 minut

do běžné kuchyňské trouby předehřáté na 180oC. Aby nedošlo k znečištění trouby,

je vhodné nůž podložit obyčejným kuchyňským papírem na pečení.

Po vyndání z trouby nechávám nůž volně vychladnout.

 

Poté přichází fáze finálního jemného opracování, odstranění přebytků lepidla a následného

vyleštění střenek. K tomu používám přídavný filcový kotouč na vrtačku a bílou finální leštící pastu.

 

a je hotovo

 

a ještě jednou - je hotovo

Líbil se vám článek? Podělte se o něj

Potřebujete poradit?

Ozvěte se nám

CZ/CZK EN/EUR SK/EUR

Potřebujete poradit?

777 27 67 67 shop@jatagan.eu
Přihlášení zavřít

Cookies

Používáme soubory cookie ke správnému fungování vašeho oblíbeného e-shopu, k přizpůsobení obsahu stránek vašim potřebám, ke statistickým a marketingovým účelům a personalizaci reklam od Googlu i dalších společností. Kliknutím na tlačítko Přijmout vše nám udělíte souhlas s jejich sběrem a zpracováním a my vám poskytneme ten nejlepší zážitek z nakupování.

Vaše nastavení souborů cookie

Zde máte možnost přizpůsobit soubory cookie v souladu s vlastními preferencemi a později podrobněji nastavit nebo kdykoli vypnout v patičce webu.

Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí.

Personalizaci provádíme na základě vámi prohlíženého zboží. Dále pak upravujeme zobrazovaný obsah podle toho, co vás zajímá.

Tyto cookies nám umožňují měření výkonu našeho webu a za pomoci získaných dat pak můžeme zlepšovat zážitek z nakupování našim zákazníkům.

Tyto cookies jsou využívány reklamními a sociálními sítěmi včetně Googlu pro přenos osobních údajů a personalizaci reklam, aby pro vás byly zajímavé.