Potřebujete poradit?

777 27 67 67 shop@jatagan.eu

Nákupní košík

V košíku nemáte žádné zboží.


Rady a návody

Petr Korecký

17.06.22 3810x přečteno

Návod na výrobu damaškového nože

Petr Korecký

01. Nejprve si nakreslím ideovou představu nože. Čepel jsem si pořídil od nožíře pana Svátka.


 

 

02. Budu potřebovat: dřevo švestku, plech 1mm Ti-Zn, červený fíbr, ořech Tagua a nerez ocel 3 mm.


 

 

03. Dřevo švestky na rukojeť nože jsem sehnal u kamaráda Bimby na Sázavě. Seříznu ho.



 

 

04. Do dřeva vyvrtám díru pro řap. Používám dlouhý vrták.


 

05. Detail vrtání. S dřevem trochu hýbu, abych dosáhl požadovaný tvar otvoru.


 


 

 

06. Ořech Tagua jsem zakoupil na www.jatagan.eu. Seříznu ho na tloušťku 12 mm.


 

 

07. Pečlivě vypiluji otvor, aby seděl na řap nože.


 


 

 

08.Stejně tak vypiluji i otvor v plechu Ti–Zn tloušťky 1 mm. Na obrázku jsou dva za sebou.

 

09. Záštita z nerezu (X6CrNiTi) 3 mm.


 


 

 

10. Detail vybroušené záštity.

 

11. Přebrousím jemným zrnem 1200.



 

 

12. Kontrola vyleštěné záštity.

 

13. Kontrola zda sedí záštita na čepeli nože.


 


 

 

14. Doleštění čepele na filcovém kotouči s modrou leštící pastou.

 

15. Kontrola vyleštěné čepele.


 


 

 

16. Součásti nože (z leva): čepel  záštita  červený fíbr  pásek Ti – Zn  ořech Tagua  červený fíbr 

pásek Ti – Zn  červený fíbr  dřevěná rukojeť ze švestky


 

 

17. Na “sucho“ sestavený nůž.


 


 

 

18. Detail čepele a záštity.


 

 

19. Test umístění nože ve stahováku.


 


 

 

20. Detail stahováku: kulatá tyčka (klíč) zajišťuje správný úhel řapu v rukojeti.


 

 

21. Lepení: dvousložkové epoxidové lepidlo UHU (UHU Plus endfest 300 kg).

 

22. Slepený nůž je upnutý do svěráčku. V pozadí je připravený stahovák.


 

 

23. Slepený nůž upneme do stahováku a šup s ním do trouby tak na 45 min při 120 °C.


 


 

 

24. Upečený nůž – zde je vidět, že jsem ho tam nechal déle. Ořech Tagua je mírně připečený.


 

 

25. A zde chyba! Epoxidové lepidlo mi vyteklo mezi záštitou a čepelí. Bude to problém.


 


 

 

26. Celkový pohled na slepený nůž. Čepel obalím do papírové pásky, abych ji nepoškrábal.


 

 

27. A jdeme brousit. Na pásové brusce brousím nejprve zrnem: 80.


 


 

 

28. Zde krásně vidíme, jak se začíná rodit rukojeť nože.


 

 

29. Dávám si velký pozor, abych dodržel tvar rukojeti.


 


 

 

30. Rozhodl jsem se, že do rukojeti vložím nerezovou tyčku, aby řap byl pevněji uchycen v rukojeti.

 

31. Tyčka je nerezová ocel – katoda na svařování zakoupená v železářství.


 


 

 

32. A ruční broušení, nejprve zrnem 120.


 

 

33. Potom zrnem 1200.


 


 

 

34. Hezky hladká rukojeť.


 

 

35. Přeleštím kovové části rukojeti


 


 

 

36. A jdeme vařit! Vytvořím si vodní lázeň: lněný olej, Karnaubský vosk a včelí vosk.


 

 

37. Vaříme cca hodinu na 80 °C.


 


 

 

38. Potom přeleštíme rukojeť na filcovém kotouči.


 

 

39. A zde máme hotový nůž!


 

 

40. Protože mi vyteklo lepidlo na čepel, musím ji očistit a znovu vyleštit (více práce na víc )


 

 

41. Brousím ručně od zrna 1000 až do 2500


 


 

 

42. Finálně přeleštím čepel na filcovém kotouči.


 

 

43. Čepel se krásně “blejská“.


 


 

 

44. Zde je krásně vidět, že čepel je z damascénské překládané oceli.


 

 

45. Fotografování v exteriéru I.


 


 

 

46. Fotografování v exteriéru II.


 

 

Líbil se vám článek? Podělte se o něj

Potřebujete poradit?

Ozvěte se nám

CZ/CZK EN/EUR SK/EUR

Potřebujete poradit?

777 27 67 67 shop@jatagan.eu
Přihlášení zavřít

Cookies

Používáme soubory cookie ke správnému fungování vašeho oblíbeného e-shopu, k přizpůsobení obsahu stránek vašim potřebám, ke statistickým a marketingovým účelům a personalizaci reklam od Googlu i dalších společností. Kliknutím na tlačítko Přijmout vše nám udělíte souhlas s jejich sběrem a zpracováním a my vám poskytneme ten nejlepší zážitek z nakupování.

Vaše nastavení souborů cookie

Zde máte možnost přizpůsobit soubory cookie v souladu s vlastními preferencemi a později podrobněji nastavit nebo kdykoli vypnout v patičce webu.

Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí.

Personalizaci provádíme na základě vámi prohlíženého zboží. Dále pak upravujeme zobrazovaný obsah podle toho, co vás zajímá.

Tyto cookies nám umožňují měření výkonu našeho webu a za pomoci získaných dat pak můžeme zlepšovat zážitek z nakupování našim zákazníkům.

Tyto cookies jsou využívány reklamními a sociálními sítěmi včetně Googlu pro přenos osobních údajů a personalizaci reklam, aby pro vás byly zajímavé.