Potřebujete poradit?

777 27 67 67 shop@jatagan.eu

Nákupní košík

V košíku nemáte žádné zboží.


Jak vybrat ideální nůž do kuchyně?

01.01.20 68x přečteno

Jak vybrat ideální nůž do kuchyně?

Zvolit optimální kuchyňský nůž není nic jednoduchého. Je to věc, kterou v kuchyni používáme každý den, a tak se nevyplácí na něm šetřit, a zakupovat je v nějaké super výhodné akci. Zpravidla se totiž jedná o nože nekvalitní.


Každému vyhovuje samozřejmě něco jiného, zatímco jeden má rád nože menší a lehké, druhý zase velké a těžší. Nejdůležitější ale je, aby se vám s nožem dobře pracovalo, aby vám ideálně sedl do ruky. Že však zakoupený nůž není to pravé ořechové zjistíme mnohdy příliš pozdě, až je nůž zakoupený. Čím se tedy obecně při výběru nože řídit?



Existuje samozřejmě mnoho druhů nožů, odlišují se od sebe využitím. Pokud jste očekávali, že zakoupíte jeden nůž, který využije od krájení chleba, přes sekání bylinek až na po krájení masa, jste na omylu. Jeden univerzální nůž si sice pořídit můžete, ale porcování některých surovin vám bude zajisté znesnadňovat.


Nejvíce byste se měli zaměřit na výběr takzvaného kuchařského (šéfkuchařova) nože. Ten by měl být asi nejkvalitnějším nožem ve vaší kuchyni. Tento typ nože se využívá zejména ke krájení masa, vzhledově se trochu podobá sekáčku a bývá oproti jiným nožům těžší. Výhodou tohoto nože je, že se s ním dá bez problému nakrájet většina surovin, což je u jiných speciálních nožů občas problém. Pokud tedy vybavujete domácnost, tento nůž si pořizujte jako první, a budete jej moct využívat jako univerzální. V dalším kroku se zaměřte na speciální typy nožů, těch existuje hned několik. Například ke krájení pečiva je pak určen nůž s dlouhou a pružnou čepelí, který má vroubkované ostří. Na zeleninu a ovoce by se měl zase používat nůž krátký.



U jakéhokoli typu nože se však zaměřte na materiál, z kterého je vyroben. Čepele kvalitních nožů bývají zhotoveny z prvotřídní nerezové oceli. Takovéto čepele totiž není problém nabrousit a navíc díky jejich tvrdosti s nimi pokrájíte skoro všechny typy surovin. Kvalitní nůž se dále pozná tak, že tloušťka čepele směrem k rukojeti nože sílí.


Veliký význam má samozřejmě také rukojeť nože. Měla by být vyráběna z takového materiálu, který je dobře omyvatelný. Dále by měla být rukojeť uzpůsobena tak, aby skvěle padla do vaší ruky a aby v ní neklouzala.


Podívejte se na čepele a hotové kuchyňské nože v našem e-shopu.

Líbil se vám článek? Podělte se o něj

Potřebujete poradit?

Ozvěte se nám

Martin Horák

CZ/CZK EN/EUR SK/EUR

Potřebujete poradit?

777 27 67 67 shop@jatagan.eu
Přihlášení zavřít

Cookies

Naše společnost používá soubory cookie ke správnému fungování vašeho oblíbeného e-shopu, k přizpůsobení obsahu stránek vašim potřebám, ke statistickým a marketingovým účelům. Kliknutím na tlačítko přijímám nám udělíte souhlas s jejich sběrem a zpracováním a my vám poskytneme ten nejlepší zážitek z nakupování.

Vaše nastavení souborů cookie

Zde máte možnost přizpůsobit soubory cookie v souladu s vlastními preferencemi a později podrobněji nastavit nebo kdykoli vypnout v patičce webu.

Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí.

Personalizaci provádíme na základě vámi prohlíženého zboží. Dále pak upravujeme zobrazovaný obsah podle toho, co vás zajímá.

Tyto cookies nám umožňují měření výkonu našeho webu a za pomoci získaných dat pak můžeme zlepšovat zážitek z nakupování našim zákazníkům.

Tyto cookies jsou využívány reklamními a sociálními sítěmi pro úpravu zobrazovaných reklam tak, aby pro vás byly zajímavé.