Potřebujete poradit?

777 27 67 67 shop@jatagan.eu

Nákupní košík

V košíku nemáte žádné zboží.


Je lepší zubaté nebo ostré ostří u nože?

01.01.20 2247x přečteno

Je lepší zubaté nebo ostré ostří u nože?

Často kladenou otázkou, která předchází koupi nože, je, zda je lepší ostří zubaté nebo rovné. Každé ostří má samozřejmě své výhody i nevýhody, výběr ostří byste ale měli přizpůsobit tomu, za jakým účelem nůž kupujete (jestli budete spíš sekat, vysekávat, štípat či řezat nebo krájet), jak často jej budete brousit, jakou značku nožů preferujete a také jaký vzhled od nože očekáváte.


nůž


Obecně ostřím nože můžeme docílit dvou řezů. Pomocí hladkého ostří dosáhnete takzvaného tlakového řezu, pomocí ostří zubatého zase řezu tahového. Rozdíl mezi jednotlivými řezy je takový, že prvně zmiňovaný řez vznikne poté, co ostří nože zatlačujete do materiálu kolmým směrem, naopak tahový řez provádíte pod malým úhlem.


Nůž s rovným ostřím využíváte zejména v těch případech, kdy chcete dosáhnout přesného a čistého řezu, zpravidla do měkčích materiálů. S rovným ostřím navíc nenarušíte plynulost řezu a nedochází k natržení materiálu. Naopak u materiálů tvrdších je lepší sáhnout po noži se zoubkovaným ostřím, v tomto případě totiž stačí vyvinout mnohem menší tlak na rukojeť nože a zoubky se do materiálu zaryjí mnohem rychleji.


nože


Dále je třeba zaměřit se na to, zda budete chtít svůj nůž brousit, případně jak často. Co se týče domácího broušení, nabrousit nůž s rovným ostřím je méně problematické, než ten se zubatým. Je třeba ale dávat pozor, zda při broušení po celé délce čepele udržujete stejný úhel. Navíc každý typ nože (filmovací, kuchyňské či lovecké) se brousí pod jiným úhlem. Před tím, než se do broušení sami pustíte, si tedy nezapomeňte pořádně prostudovat, jak je provádět. Nože se zoubkovaným ostřím si ale doma rozhodně nenabrousíte. Doporučuje se nechat si nůž nabrousit přímo u výrobce, pokud je to možné, pokud ne, tak u brusiče. U toho ale hrozí, že u brusného a leštícího nástroje nebude mít odpovídající tvar zubů.


Z následujících odstavců vyplývá, že výběr vhodného nože není tak jednoduchý, jak by se zpočátku mohlo zdát. Pokud si tedy příliš nevíte rady, poraďte se v obchodě s odborníkem, který by Vám měl umět na Vaše dotazy odpovědět.

Líbil se vám článek? Podělte se o něj

Potřebujete poradit?

Ozvěte se nám

CZ/CZK EN/EUR SK/EUR

Potřebujete poradit?

777 27 67 67 shop@jatagan.eu
Přihlášení zavřít

Cookies

Používáme soubory cookie ke správnému fungování vašeho oblíbeného e-shopu, k přizpůsobení obsahu stránek vašim potřebám, ke statistickým a marketingovým účelům a personalizaci reklam od Googlu i dalších společností. Kliknutím na tlačítko Přijmout vše nám udělíte souhlas s jejich sběrem a zpracováním a my vám poskytneme ten nejlepší zážitek z nakupování.

Vaše nastavení souborů cookie

Zde máte možnost přizpůsobit soubory cookie v souladu s vlastními preferencemi a později podrobněji nastavit nebo kdykoli vypnout v patičce webu.

Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí.

Personalizaci provádíme na základě vámi prohlíženého zboží. Dále pak upravujeme zobrazovaný obsah podle toho, co vás zajímá.

Tyto cookies nám umožňují měření výkonu našeho webu a za pomoci získaných dat pak můžeme zlepšovat zážitek z nakupování našim zákazníkům.

Tyto cookies jsou využívány reklamními a sociálními sítěmi včetně Googlu pro přenos osobních údajů a personalizaci reklam, aby pro vás byly zajímavé.