Potřebujete poradit?

777 27 67 67 shop@jatagan.eu

Nákupní košík

V košíku nemáte žádné zboží.


Dominika Šimíková - nová ručka Mora Forester

01.01.20 46x přečteno

Dominika Šimíková - nová ručka Mora Forester

Jmenuji se Dominika Šimíková a nože mě fascinovaly již od malého dítěte. I když jsem nikdy nebyla rozený zálesák, miluji přírodu a věřím, že nože jsou s ní pevně spjaty. Díky svému kamarádovi jsem se naučila nože také vyrábět. Přestože moje historie výrobků je plná pádů, postupem času jsem se vypracovala na vcelku slušnou úroveň. Moje heslo je: S co nejprimitivnějšími nástroji udělat co nejhezčí a nejkvalitnější práci.


Jelikož mi olezla gumová rukojeť na mém noži Mora Forester, rozhodla jsem se ji odstranit a vyrobit ručku novou. Pojďme se na to podívat.


 




  1. Vypreparovaná ručka s návodem, jak to vlastně bude vypadat.





 2.  Nařezaná dřívka a kůže (na prodej kůží k výrobě nožů jsou machři v jataganu),. Řap čepelky jsem musela zbrousit, udělat ostrý konec a zářezy na lepidlo.



 3.  Vrtání prvního dílu – padouk.



4.  Pilníčkování – nevypadá to, ale je to fuška. Dokonce jsem jeden pilníček i zalomila.



5.  Naděrování kůže



6.  Všechny dřevěné a kožené části nože jsou na řapu. Postupně od čepelky: Padouk, kůže, Jatoba, kůže, Merbau, kůže.



7.  Zbrousím všechny dřevěné části do stejné tloušťky a vytvořím rovné plochy



8.  Paroh!



9.  Velmi pěkný kousek ve velikosti konce rukojeti


10.  Vydremlujeme prostor na řap, kousek si necháme na zaražení ostrého konce řapu do parohu



11.  Paroh je uříznutý zešikma, musí se brousit



12.  Zbroušený a rovný paroh. Jdeme lepit!



13.  Zatím to vypadá tak nějak blbě, co?



14.  Za účelem zdrsnění lepených ploch zdrsníme všechny lepené plochy dlátkem (dlátko je moje výroba.)



15.  Lepíme!



16.  A fixujeme. U tohoto nože byl problém s velmi tenkou čepelkou, která se v přípravce neskutečně kroutila a ráda ohýbala, proto musela být přípravka trošku povolená, jinak hrozila, že by se čepelka zlomila.



17.  Zaschlý nůž.



18.  Ořezané ostré rohy



19.  První konec rukojeti trošku zapravíme.



20.  Brousíme



21.  Brousíme



22.  A ještě dobrušujeme



23.  Vytvoříme zahloubení pro ukazováček. Drží se velmi dobře!



24.  Dolaďujeme a postupně leštíme



 25.  No, teď vypadá dobře, ne?



26.  Namočíme do oleje (používám obyčejný slunečnicový, jiný se mi nikdy nevyplatil.)



27.  Teď vypadá dobře, že?



28.  Krása, drží se ještě lépe než předtím se svojí oslizlou gumovou rukojetí…


 


Práce to byla ani ne na celý den. Nůž si poskládejte každý, uklidňuje to a ten výsledek stojí za to. ;-)



Všechny potřebné materiály k výrobě vlastních nožů pořídítě v našem e-shopu:



Chcete si k noži vyrobit i vlastní pouzdro? Nástroje a materiály máme na skladě:



Učte se řemeslu od zkušenějších kolegů. Kompletní soupis návodů na výrobu nožů, střenek, pouzder, čepelí a dalších výrobků naleznete v sekci: Rady, návody, články. 


 

Líbil se vám článek? Podělte se o něj

Potřebujete poradit?

Ozvěte se nám

Martin Horák

CZ/CZK EN/EUR SK/EUR

Potřebujete poradit?

777 27 67 67 shop@jatagan.eu
Přihlášení zavřít

Cookies

Naše společnost používá soubory cookie ke správnému fungování vašeho oblíbeného e-shopu, k přizpůsobení obsahu stránek vašim potřebám, ke statistickým a marketingovým účelům. Kliknutím na tlačítko přijímám nám udělíte souhlas s jejich sběrem a zpracováním a my vám poskytneme ten nejlepší zážitek z nakupování.

Vaše nastavení souborů cookie

Zde máte možnost přizpůsobit soubory cookie v souladu s vlastními preferencemi a později podrobněji nastavit nebo kdykoli vypnout v patičce webu.

Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí.

Personalizaci provádíme na základě vámi prohlíženého zboží. Dále pak upravujeme zobrazovaný obsah podle toho, co vás zajímá.

Tyto cookies nám umožňují měření výkonu našeho webu a za pomoci získaných dat pak můžeme zlepšovat zážitek z nakupování našim zákazníkům.

Tyto cookies jsou využívány reklamními a sociálními sítěmi pro úpravu zobrazovaných reklam tak, aby pro vás byly zajímavé.