Potřebujete poradit?

777 27 67 67 shop@jatagan.eu

Nákupní košík

V košíku nemáte žádné zboží.


Způsoby broušení nožů

01.01.20 74x přečteno

Měli bychom všichni dopředu vědět, které nože jsou vhodné k ostření a které však nikoliv. V některých případech se doma neobjedeme bez speciálních brusných nástrojů. Rozhodně při této činnosti dbejme pokynů výrobce. Pokud si na tuto práci netroufneme, můžeme využít odborných služeb. Právě zkušení brusiči nám dokážou pomoci, i když nás tato práce něco bude stát. Nicméně nože naostřené od profesionálů mají delší životnost a mnohem lépe se s nimi pracuje. Nožířské produkty se brousí na vodní brusce či moderních strojích renomovaných značek.


Jestliže se rozhodneme si v domácím prostředí nabrousit tupý nůž, budeme k tomu potřebovat brusný instrument. Na trhu existuje spousta takových výrobků v různé cenové relaci a unikátních provedeních. Ty jsou vyrobeny z kvalitních přírodních či syntetických materiálů. Jako první můžeme vyzkoušet nějaký model brusného kamene. Na pultech obchodů najdeme celou řádu nejrůznějších verzí. Tento brusný nástroj je ideální pro nože s velmi hladkou řeznou hranou. Kdy jedna strana brousku se využívá k broušení a ta druhá slouží k následnému jemnému doleštění. Tímto způsobem se doporučuje střídavě brousit model nože z obou stran. Brusný blok by se měl držet pevně v ruce a opravdu plynulými pohyby se po něm přejíždí nožem pod určitým úhlem. Pokud si pořídíme brousek z přírodního materiálu, nevyhneme se máčení ve vodě či v oleji. V praxi platí, že na drobnější čepel nože vezmeme brousek menšího formátu, zatímco větší čepel opracováváme rozměrnějším brusným oblokem.



Na broušení a ostření nože můžeme vzít i kulatý ocelový brousek z chromovanadiová oceli. Ten by měl vynikat daleko větší tvrdostí, než má samotný nůž, aby se dostavil očekávaný výsledek. Vedle toho se dají sehnat ocílky s dřevěnou rukojetí a typy s oválným průřezem.



Svůj účel splní i brousky z diamantové oceli nebo keramiky, které dokážou čepel nože perfektně a velmi rychle naostřit. Za dobrého pomocníka se pokládá menší kotoučová bruska či elektrický ostřič nože, jenž dozajista všichni oceníme. Více také v našem e-shopu v sekci brousky a broušení

Líbil se vám článek? Podělte se o něj

Potřebujete poradit?

Ozvěte se nám

Martin Horák

CZ/CZK EN/EUR SK/EUR

Potřebujete poradit?

777 27 67 67 shop@jatagan.eu
Přihlášení zavřít

Cookies

Naše společnost používá soubory cookie ke správnému fungování vašeho oblíbeného e-shopu, k přizpůsobení obsahu stránek vašim potřebám, ke statistickým a marketingovým účelům. Kliknutím na tlačítko přijímám nám udělíte souhlas s jejich sběrem a zpracováním a my vám poskytneme ten nejlepší zážitek z nakupování.

Vaše nastavení souborů cookie

Zde máte možnost přizpůsobit soubory cookie v souladu s vlastními preferencemi a později podrobněji nastavit nebo kdykoli vypnout v patičce webu.

Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí.

Personalizaci provádíme na základě vámi prohlíženého zboží. Dále pak upravujeme zobrazovaný obsah podle toho, co vás zajímá.

Tyto cookies nám umožňují měření výkonu našeho webu a za pomoci získaných dat pak můžeme zlepšovat zážitek z nakupování našim zákazníkům.

Tyto cookies jsou využívány reklamními a sociálními sítěmi pro úpravu zobrazovaných reklam tak, aby pro vás byly zajímavé.